A pozsgás növényekszárukban, leveleikben vagy gyökerükben sok vizet raktároznak. Hajtásuk vagy gyökerük húsos, vaskos. Az afrikai száraz szavannák jellemző növényei a pozsgás szárú kutyatejfélék. Alakjuk erősen emlékeztet az amerikai földrészen honos kaktuszokéhoz.
Az afrikai szavannák jellemző fái az akáciák. Jellegzetes, ernyő alakú lombozatukról lehet őket felismerni. Ágaik tüskések, színpompás virágaikrovarmegporzásúak.A legtöbb faja Ausztráliában él, de sok nő Afrikában és Dél-Ázsiában is. Néhány faj Dél-Amerikában él.Levelei kétszer szárnyasan összetettek. Cserjék, alacsony vagy közepes méretű, jellegzetesen ernyő formájúra növő fák. Számos faján a leveleket fillokládiumok helyettesítik. A szárazságot jól tűri; ennek jelei a fillokládiumok. A szavannák és monszunerdők legismertebb fáiként Afrika nagy részén a táj képének meghatározó növényei. A fajok többsége a fagyot egyáltalán nem tűri.
Az afrikai szavannák jellemző fái a majomkenyérfák. A majomkenyérfa vastag, hordószerű törzsében sok vizet raktároz. Legidősebb példányai a növényvilág matuzsálemei, korukat 3000–4000 évre becsülik. Törzsükkerülete elérheti a 40 m-t is.
Az afrikai füves szavannán a fatermetű növényeket a magányosan élő majomkenyérfa képviseli.
Szálanként nőnek, a 4000-5000 éves kort is megélhetik. Törzsük kerülete elérheti a 30–40 métert is.Lombozatuk ritkás, alatta egy egész nyáj delelhet. Ágaik vízszintesen szétterülnek. A nagy virágaikból fejlődő,uborka alakú termésük a majmok kedvenc csemegéje. Innen kapták a fák a nevüket is.
A majomkenyérfát a helybeliek baobabnak is nevezik. Duzzadt törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakbanhullott csapadékot. A 15–20 cm hosszú termést borító kemény héj az érés során elfolyósodik. A termés húsa cukortartalmú, az ember számára is ehető. A baobabnak sok zsírt tartalmazó magja szintén fogyasztható. A virága éjszakánként nyílik. A fa kérge alatti rostokból kötelet készítenek, a fa friss leveleit gyakran fogyasztják az immunrendszer erősítése céljából.
A boabab gyümölcsének az Amaze golyó-nak gyógyító tulajdonságai: 3-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, 50%-kal több kalcium van benne, mint a spenótban, és bőséges forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítik csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és a szívbetegséget.